Over mij

Een vrijbuiter en gek op mensen

Hi, ik ben Claartje, een vrijbuiter en gek op mensen. Als kind van twee hippies werd het avontuur me met de paplepel ingegoten. Zo reisden we iedere zomer in het werkbusje van mijn vader Europa door. Zonder plan belandden we op de meest bijzondere plekken tussen de meest bijzondere mensen. Een gevoel van vrijheid overheerst wanneer ik terugdenk aan die tijd. M’n ouders maakten nogal makkelijk contact waardoor we regelmatig met onbekenden voor de tent zaten of op een mediterraan dorpsfeest crashten. Saai was het nooit. Ik leerde al snel dat ieder mens zijn eigen verhaal heeft, dat anders zijn mag en het niet interessant is wat je bent maar wie je bent.

Op mijn 18e begon ik bij de Amsterdamse politie en kwam ik in no time in aanraking met allerlei persoonlijkheden, culturen en conflicten. Ik specialiseerde mij in de psychiatrie, ging samen met de GGD bij bijzondere mensen op bezoek en creëerde een enorme voelspriet voor het ongewone. Mijn oprechte interesse in mensen en hun gedrag bleef groeien. Naast mijn politiewerk studeerde ik Social Work, werkte ik in de crisisopvang voor jongeren en met verstandelijk beperkte kinderen. Toen iedereen dacht dat ik na mijn studie leidinggevende werd, koos ik voor een functie als ME-instructeur. Jarenlang trainde ik de Mobiele Eenheid. Ik smulde van de groepsdynamiek, de verschillende leiderschapsstijlen, het omgaan met stress en de veerkracht van mensen. Net zoals ik smulde van werken onder druk en samen met je team een grote klus klaren.

Toen de Nationale Politie zijn intrede deed en de boel gereorganiseerd werd, was het voor mij dan eindelijk tijd om teamchef te worden. Althans, dat dacht ik. Tot ik merkte dat ik niet blij werd van de vele overleggen en systeemwereld. Ik voelde dat ik de échte interactie met mensen miste, de tijd en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Ik nam een sabbatical van ruim een jaar, ging op reis met mijn gezin en volgde een persoonlijk coachtraject. Ik bracht een boek uit, werkte aan een aantal creatieve projecten maar kwam er al snel achter: ik ben geknipt voor groepsdynamiek. Helemaal wanneer ik die groepsdynamiek een beetje mag prikkelen.

Naast het feit dat ik teams heb getraind, heb ik zelf ook altijd onderdeel uitgemaakt van verschillende teams en weet ik hoe belangrijk het is dat ieder teamlid goed tot zijn recht komt. Dat managers en teamleden oog voor elkaar hebben, voor elkaars kwaliteiten en voorkeuren. Zodat iedereen zich gewaardeerd voelt en blij naar het werk gaat. Dat teams flow ervaren waardoor het leuk is om onderdeel uit te maken van een team. Helaas schort het hier nog weleens aan en dat vind ik jammer. Vaak gaat het om zulke simpele dingen: heldere communicatie, het uitspreken van verwachtingen, behoeften en gevoelens. Elkaar een compliment geven, het gevoel gewaardeerd te worden. Het gevoel van samen, vol positieve energie. Dat gun ik teams. En daar draag ik met Team Stories graag aan bij.

Liefs Claartje

bekijk aanbod

Claar in het kort

Studies

politieacademie, social work en didactiek

Ik ben in het bezit van de diploma's Bachelor of Policing, Bachelor of Social Work en de Pedagogisch Didactische Aantekening (lesbevoegdheid). Daarnaast heb ik mij door de jaren heen onder andere ontwikkeld op het gebied van (team)coaching, persoonlijk leiderschap, mentale kracht, Systemisch Werken, NLP en Transactionele Analyse.

Gezin

boshuisje

Samen met mijn vriend Wim en onze kinderen Keet ('16), Willem ('18) en Siep ('20) wonen we op de grens van Heiloo en Alkmaar in een boshuisje van Natuurmonumenten. Samen dromen we van een eigen trainingslocatie in het bos waar groepen samenkomen en aan het einde van de dag genieten rond het kampvuur.

Avontuur

van terschelling tot timboektoe

Al van jongs af aan reis ik graag, van te paard door Ierland tot aan skydiven in Nepal. Daar ben ik niet mee gestopt toen ik kinderen kreeg, sterker nog ik schreef er een boek over: Van Terschelling tot Timboektoe - 25x met je kind op avontuur. Omdat avontuur niets met afstand te maken heeft.